Ciasto marchewkowe ze śliwkami i budyniem
- Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki drobno startej marchewki (około 4-5 sztuk), 2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki oleju, 200g bakalii, 4 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Śliwki świeże lub mrożone
- Budyń: 2 szklanki mleka, 250g margaryny, budyń śmietankowy, 3 łyżki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto: jajka utrzeć z cukrem, niewielkimi porcjami dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz olej. Na koniec dodać cynamon, bakalie i marchewkę. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy 25cm x 35cm, na wierzch ułożyć śliwki (skórką do dołu) i piec około 50-60 min w temp. 180 C.
Budyń: szklankę mleka zagotować z margaryną, wlać budyń z mąką i cukrem rozpuszczony w pozostałym mleku, zagotować. Gorący budyń rozsmarować na cieście. Udekorować startą czekoladą lub polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik Isobell
Podziel się opinią
Komentarze