03-11-2017 16:05
Ciasto kokosowe bez pieczenia. Pyszne i proste w przygotowaniu
Masz ochotę na domowe ciasto bez pieczenia? Oto przepis na proste i pyszne ciasto kokosowe, które posmakuje każdemu. Jest tak dobre, że nie zostanie nawet okruszek. Przekonaj się sam!
Najpierw gotuje budyń będę potrzeb… Rozwiń
Transkrypcja:
Najpierw gotuje budyń będę potrzebowała 3 szklanki mleka
Składniki odmierzam szklankę o pojemności 250 l
Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka i zagotowuje
I od razu wsypuje cukier
Półtorej szklanki
Oraz cukier waniliowy 2 łyżki
Dokładnie mieszam
A kto się gotuję na wolnym ogniu co jakiś czas będę mieszać
Międzyczasie
Rozbijam 3 całe jajka i dzielę je na białka oraz żółtka i białka odkładam do osobnego przepisu
Na przykład do kokosanek
Narzutka zalewamy zimnym mlekiem pozostałą szklanką
I dodaje tutaj mąkę pszenną
3 łyżki
I mąkę ziemniaczaną
Także 3 łyżki
Niestarannie mieszam
Tak by nie było to ogródek
Coś takiego
Mieszankę wlewam do gorącego już mleka z cukrem
I starannie mieszam
Gotuję cały czas mieszając tak jak budyń tak żeby mleko się nie przypaliło
Ja mieszam trzepaczką dzięki temu unikam ewentualnych grudek
I zobaczcie budyń ładnie gęstnieje
Cały czas mieszając pozwalam mu się chwilę pogotować
Poczekamy zestawiamy z ognia do ostudzenia
Jak zwykle wstawiam garnek do zlewu z zimną wodą i za jakiś czas mieszamy wtedy stygnie On zdecydowanie szybcy
Sobie stygnie a ja już przygotuje blachę
Wykładamy papierem do pieczenia
Jak równo i sprawnie wyłożyć formę papierem do pieczenia pokazuje w osobnym filmie
Do masy będę potrzebowała 200 g wiórków kokosowych
Niewielką część obsypuje do posypania z wierzchu
Część obrazu pod plażę
Na suchej gorącej patelni
Typuje
Często mieszam Biórków nie przypalić
Kiedy lekko się zmieniają przesypuje mnie na talerz by już nie poddawać i
Wysokiej temperaturze
I będę potrzebowała 2 opakowania krakersów takie
Standardowe
Ja biorę solone dla złamania słodkiego smaku masy
I dokładam tymi krakersami spód blachy
Gówno jeśli trzeba przekrawam
Tak żeby cały spód był równomiernie wypełniony
Pojedynczą warstwą krakersów
Będę już czekały na masę którą zajmę się za chwilę
Tak to wygląda
Odstawiam na bok
Szykuj ekran
Do zimnego już budyniu a przynajmniej porządnie przestudzone go
To daje miękkie masło 200 gramów
Dokładnie miksuje
Starannie żeby masło połączyło się z budyniem
Zastępuje tutaj wiórki kokosowe Wszystkie poza tobą pod prażoną częścią
Niestarannie mieszam
Masa gotowa
Pachnie i smakuje bardzo przyjemnie
To dla mnie może odrobinę Za słodko ale krakersy to za chwilę uratują
Minecraft ale teraz na 3 lub na cztery części jeśli biorę dużą blachę to 3 jeśli mniejszą to 4
Ja biorę ci o tym mniejszą o wymiarach
21 na 26 cm
Więc wiele ten krem na 4 części ale nie przykładam do misek tylko tak w głowie sobie to dziele i nakładam odpowiednie porcje
Opcje na warstwę krakersów
I na przygotowane wcześniej warstwie krakersów układam jedną czwartą masy
Równo rozprowadzamy
Tak by nie po przesuwać ciastek
Coś takiego
Matheo wędruje kolejna warstwa krakersów
I znowu masa
Rozprowadzamy
Ponownie krakersy
Znowu masa
Krakersy
Ostatnia warstwa masy
Równo rozprowadzamy pociągając do brzegów
I na koniec posypuje tou prażonymi wcześniej wiórkami również oczywiście równomiernie
Tak to się prezentuje
Ciasto przykrywam teraz folią spożywczą by na kilka godzin zostawić je w lodówce
Dlatego ja najchętniej robię je wieczorem bo przez noc ładnie się schłodzi i wilgotnieje
I rano jest gotowe by na przykład po śniadaniu je pokroić
Możesz zrobić je rano i po porcjować po południu rzecz jasna
No i tak wygląda po schłodzeniu
Pachnie kokosowo i całkiem przyjemnie
Macoch leżała
Ciasto pięknie się kroi i trzymaj formę
Zobaczcie
Trochę
Tak prezentuje się na talerzu
I można podawać
Proste smaczne i sprawne w przygotowaniu
Mało pracy a efekt naprawdę
Znakomity jeśli jeszcze tego przepisu nie znacie to zachęcam do wypróbowania może w ten weekend
I na koniec jak zawsze życzę smacznego