ciasto " Gagarin"
- 250 g Kasi
- 340 g mąki
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie kisielu bez cukru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 500 g śliwek z kompotu lub świeżych
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z KASIĄ. Dodaj żółtka oraz 50 g cukru i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 3 części. Do jednej dodaj kakao. Białka ubij na sztywną pianę, wsyp 200 g cukru i dalej ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitej piany wsyp kisiel i delikatnie wymieszaj. Formę posmaruj KASIĄ, wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż warstwę jasnego ciasta, na to śliwki. Nakryj ciastem z dodatkiem kakao, a następnie ubitą pianę z kisielem. Na wierzchu ułóż ostatnią, białą, część ciasta. Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze