Ciasto drożdżowe z musem jabłkowym
- jabłka 6 szt
- jajko 1 szt
- cukier 3/4 szkl
- olej 1/4 szkl
- mleko 1 szkl
- drożdże w kostce 30 g
- mąka 0,5 kg
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i małą ilością ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki wyrobić z rozczynem na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i też pozostawić do wyrośnięcia. Nałożyć mus jabłkowy (można posypać kruszonką). Piec w 180 stopniach do 50 minut.
MUS JABŁKOWY
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wlać szklankę wody do rondelka i dodać pokrojone jabłka, następnie gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, można dodać cynamon i cukier waniliowy. Gdy jabłka się trochę rozgotują, odstawić do wystygnięcia i nałożyć na ciasto, a następnie piec.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze