Ciasto czekoladowo-bezowe
- Bezy orzechowe
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 białek
- Krem czekoladowy
- 225 g masła
- 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki śmietany
- 2 łyżki brandy
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
- Polewa czekoladowa
- 1 szklanka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- bita śmietana do dekoracji
- truskawki do dekoracji
1. Aby zrobić bezę, zmieszać mielone orzechy, mąkę kukurydzianą i 3/4 szklanki cukru.
Ubić białka na sztywną pianę; dodawać pozostałą część cukru małymi porcjami, ubijając.
Dodać mieszankę orzechową.
2. Przygotować trzy 20-centymetrowe kwadraty z papieru do pieczenia i położyć na blachach.
Włożyć mieszaninę beżową do strzykawy cukierniczej.
Założyć małą końcówkę i wycisnąć obrys kwadratów.
Wypełnić kwadraty wyciskanymi liniami mikstury.
Piec 40-50 minut lub do uzyskania kruchej i suchej bezy.
3. Wykonać krem.
Utrzeć masło, dodać czekoladę, cukier puder i śmietanę.
Ucierać na jednolitą masę.
Dodać brandy i orzechy.
4. Aby przygotować polewę, włożyć czekoladę i olej na górne piętro podwójnego rondla i podgrzewać nad gotującą się wodą, mieszając, aż czekolada się stopi i mieszanka stanie się jednolita.
Zdjąć górną część rondla i odstawić do wystudzenia.
5. Położyć warstwę bezy na ozdobnym talerzu i posmarować połową kremu.
Przykryć kolejną warstwą bezy i pozostałą częścią kremu.
Pociąć pozostałą bezę na kwadraty i ułożyć na wierzchu ciasta.
Polać polewą, udekorować śmietaną i truskawkami.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze