Ciasto cytrynowe
- cukier 1 szkl
- jaja 4 szt
- masło 1 kostka
- mąka 2,5 szkl
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- ocet 2 łyżki
- polewa cytryna 2 szt
- cukier puder 25 dag
- masło 10 dag
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopiony (ostudzony) tłuszcz, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ewentualnie ocet. Dokładnie wymieszać i przełożyć na natłuszczoną blachę. Piec 40 minut w temp. 170 C. Polewa: Z obu umytych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać cukier i roztopiony tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Upieczone, ciepłe ciasto nakłuć gęsto widelcem i na całą powierzchnię rozprowadzić łyżką polewę.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze