Ciasto chałwowe
- Ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 kisiel żółty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki spirytusu (wódki)
- Krem:
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka masła
- Ponadto:
- czekolada mleczna
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, stopniowo dodawać żółtka (zmniejszyć obroty miksera) i olej. Wymieszać łyżką mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i spirytus. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy zmiksować, dodać żółtka, a następnie ubitą pianę z białek. Podzielić biszkopt na dwie części. Dolną posmarować dżemem oraz kremem i pokruszyć chałwę. Położyć wierzch biszkoptu, na to krem, chałwę i polać ciasto czekoladą.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze