Ciasto bezowe z owocami leciutkie
- NA BEZOWY SPÓD:
- - 5 białek
- - szczypta soli
- - 250 g cukru
- - czubata łyżeczka mąki kukurydzinaej lub ziemniaczanej
- - 1 łyżka soku z cytryny
- POZA TYM:
- - 500 ml śmietany 36%
- - 4 łyżki cukru pudru
- - owoce- mogą być każde
- Tortownica o średnicy ok. 24
1. Białka i sól ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, lśniaca beza.
2. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy łyżką- nie miksujemy.
3. Bezę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy 3 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszamy gaz do 100-120 stopni i wtej temperaturze suszyby bezę 1,5- 2 godziny nie otwierając piecyka. Po upieczeniu również nie otwieramy piecyka i zostawiamy bezę do ostygnięcia.
4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i smarujemy nią górę ciasta. Na to wykładamy owoce.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze