Ciasto Amarantusowe z jabłkami
- mąka pszenna 1 szklanka
- margaryna "Kasia" 1 kostka(250g)
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- cynamon 1 szczypta
- jabłka 1 kg
- nasiona amarantusa (popping) 1 szklanka
- cukier 1 szklanka
- płatki owsiane 1 szklanka
- kasza manna 1 szklanka
- bułka tarta do formy 1 szczypta
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub masło). Piec 1 godz. i 15 minut w temp. około 200 stopni.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze