Ciasto ajerkoniakowe
- cukier 4 łyżki
- czekolada 2 kostki
- powidła 1/2 słoika
- krem ajerkoniakowy "Delecta" 1 szt
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier puder 6 łyżek
- żółtka 3 szt
- mąka 2 szklanki
Mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę do ciasta. Posmarować ciasto powidłami a następnie ubić pianę z 3 białek z 4 łyżkami cukru. Gotową ubitą masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 30-45 min. Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy krem ajerkoniakowy w/g przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca i gdy ono ostygnie na wierzch nakładamy krem i ozdabiamy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki bynajmniej na 5 godzin.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze