Ciastka cynamonowe
- 110 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
- Dodać jajko i dobrze utrzeć.
- 2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.
- Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
- Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.
- 3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać.
- Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.
- Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia.
- Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.
Przepis dodał użytkownik agga129
Podziel się opinią
Komentarze