Ciasteczka z nadzieniem orzechowo-migdałowym
- Ciasto:
- 1 filiżanka oliwy
- 1 filiżanka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 50 dag mąki
- cukier puder.
- Nadzienie:
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 mielonych goździków.
Zdjąć skórkę z orzechów i migdałów, posiekać je lub grubo zmielić. Dodać cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa.
Zrobić ciasto: wymieszać: wodę, olej, proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Zagnieć z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkować je na grubość palca, wyciąć j kwadraty, na każdym ułożyć porcję nadzienia. Rogi ciastek zaiąć j do środka i skleić nad nadzieniem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 15 minut w temp. 180°C. Ostudzić , posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik julia313
Podziel się opinią
Komentarze