Ciasteczka kruche z migdałami
- mąka - 1 i 1/2 szkl.
- żółtko
- masło - 15 dag
- śmietana - 3-4 łyżki
- cukier puder - 3-4 łyżki
- cukier waniliowy - 1 op.
- migdały - 10 dag
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtko, śmietanę, szczyptę soli, cukier i cukier puder. Wyrobić ciasto, wstawić do lodówki lub pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Migdały sparzyć, obrać ze skórek. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Niewielkim kieliszkiem wykrawać kółka, w środku każdego ciasteczka umieścić po jednym migdale, gotowe ciasteczka ułożyć na blasze, piec ok 15 min.
Przepis dodał użytkownik dariafab
Podziel się opinią
Komentarze