Chlebek meksykański - smakuje wyśmienicie na zimno i prosto z piekarnika
Chrupiący i pełen warzyw.
Zamiast pieczywa z piekarni, domowy chlebek pełen warzyw. Przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
3 jajka
1 łyżka cukru
120 ml oleju
200 g kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
100 g startego sera cheddar
160 ml mleka
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
Kukurydzę z dodatkiem połowy mleka rozdrabniamy w malakserze. Dokładnie miksujemy cukier, jaja, olej, resztę mleka. Dodajemy paprykę, ser, boczek i kukurydzę, dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 175°C.