Chiński placek
- cukier - 20 dag
- cukier - 1,5 szkl
- cukier - 1 szkl
- galaretka cytrynowa - 1 szt
- jabłka - 4 szt
- jaja - 6 szt
- jaja - 4 szt
- kisiel cytrynowy - 2 szt
- masło - 1 szt
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 szkl
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- mleko - 1/2 litra
- olej - 1/4 szkl
- orzechy mielone - 1 szkl
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1 łyżeczka
- żółtko - 1 szt
Biszkopt żółty:
6 jaj
20 dag cukru
2 kisiele cytrynowe
1 łyżeczka proszku
2 łyżki mąki pszennej
Całość przygotować jak na biszkopt. Upiec, zimny przekroić na pół.
Jeżeli jeden kisiel jest na 0,75 litra wody powinniśmy użyć 2, jeżeli na 0,5 litra wody potrzebujemy 3 szt.
Placek:
4 jaja
4 jabłka
1,5 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 szkl. orzechów mielonych
Białka ubić, dodać połowę cukru a następnie żółtka. Pokrojone w kostkę jabłka zasypać resztą cukru i zalać olejem, wymieszać i dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać orzechy, mąkę i sodę. Wymieszać i upiec w tej samej blaszce co biszkopt żółty.
Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 szkl. cukru
1 masło
1 galaretka cytrynowa
Z mleka,cukru,żółtka i obu mąk ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z 1 masłem. Na koniec dodać zimną galaretkę rozpuszczoną wcześniej w 1/2 szkl. wody.
Przekładać:
BISZKOPT ŻÓŁTY-1/2KREMU-PLACEK-1/2KREMU-BISZKOPT ŻÓŁTY
Wierzch polać dowolną polewą.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze