Chińska ?długa zupa?
- 2 pęczki cebulki dymki (8 cebulek)
- mała główka kapusty pekińskiej (ok. 20 dag)
- 30 dag chudej wieprzowiny (od szynki)
- 12 dag cienkiego chińskiego makaronu jajecznego
- 6-7 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 1,5 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Umyte i osuszone mięso pokroić w cieniutkie paseczki, kapustę poszatkować, dymkę pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić wieprzowinę i smażyć, aż mięso zbrązowieje. Wtedy dodać kapustę, sos sojowy i imbir, wymieszać, wlać gorący bulion. Zupę gotować na małym ogniu około 10 min, następnie dołożyć makaron i pokrojona dymkę, gotować, póki makaron nie będzie miękki (2-4 min).
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze