Trwa ładowanie...
d5j66m1
5 listopada 2008, 19:46

Chałka na Boże Narodzenie

Przepis
5.0
(8 głosów)
Oceń:
d5j66m1
Składniki
  • 6 szklanek przesianej mąki
  • 9 łyżeczek cukru
  • 15 dkg masła
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko jaja
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 3 łyżeczki migdałów
  • tarta gałka muszkatołowa
  • jajko do glazurowania
Przepis

Do mleka o temperaturze pokojowej dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, dodać cześć mąki i odstawić do momentu rozpoczęcia pączkowania (wyrośnięcia). Zaczyn wymieszać z resztą mąki w odpowiednio dużej misce, odstawić przykryte lnianą ściereczką aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Gdy ciasto już wyrośnie przełożyć go na blat kuchenny, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, cytrynową skórkę, gałkę muszkatołową, żółtko jaja, wstępnie wyrobić, ponownie przykryć ściereczką aby wyrosło do końca. Kiedy ciasto przestanie rosnąc dodać wypłukane rodzynki, obrane ze skórki i posiekane migdały, masło. Wyrabiać dokładnie aż masa będzie w miarę jednorodna i przestanie kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na kilkanaście godzin. Dojrzałe ciasto podzielić na 9 części, podsypując na blacie mąką uformować z nich długie walce. Formować z nich 3 chałki, pierwszą z czterech wałków, druga z trzech i trzecią z dwóch (patrz foto obok). Odpowiednio dużą blachę do
pieczenia wyłożyć pergaminem, posmarować skłóconym jajkiem. Piec w temperaturze około 180 stopni C przez 45 minut

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5j66m1
d5j66m1
d5j66m1
Więcej tematów
d5j66m1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj