Całuski kawowe
- 1 szklanka miękkiego masła
- 1/2 szklanki przesianego cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody (ostudzić)
- 1 1/2 szklanki przesianej mąki
- 1/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady
- dodatkowy cukier puder do posypania
- 1. Włożyć masło i cukier puder do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
- Mieszając, dodawać rozpuszczoną kawę i mąkę.
- 2. Przełożyć ciasto do strzykawy cukierniczej z gwiaździstą końcówką średniej wielkości.
- Na natłuszczoną blachę wycisnąć gwiazdki o 2-centymetrowej średnicy, zachowując między nimi odległość 2 cm.
- Piec 10-12 minut lub do lekkiego zrumienienia.
- Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blasze na 5 minut, po czym odstawić na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.
- 3. Złożyć po dwa ciastka, przekładając stopioną czekoladą, a potem posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze