Buraki ze śmietaną
- 50-60 dag buraków
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- cukier
- ocet winny lub sok z cytryny
Buraki dokładnie wyszorować. Ugotować w lekko osolonym wrzątku lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ostygną, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraki doprawić do smaku solą i cukrem. Mąkę wsypać do 3-4 łyżek zimnego wywaru z gotowania buraków lub do zwykłej, przegotowanej i ostudzonej wody. Dokładnie wymieszać. Połączyć z burakami, zagotować, często mieszając. Następnie lekko ostudzić, dodać śmietanę. Doprawić do smaku octem winnym lub sokiem z cytryny.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze