11-03-2012 18:47
"Bułeczki czekoladowe"
Przepis
2.8
(4 głosy)
Oceń:
Składniki
- - 450g pszennej mąki
- - 125 ml ciepłego mleka
- - 3 dag drożdży
- - 100g rodzynek zalanych alkoholem/ew. ciepła wodą/
- - 50g kakao w proszku
- - 100g cukru
- - 3 jaja
- - 150g roztopionego masła
- - 100g czekolady połamanej drobno
- - zapach migdałowy
Przepis
Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy, aż "ruszą". Do malaksera z mieszakami wsypujemy mąkę, kakao, wrzucamy jaja, wlewamy drożdże. Mieszamy, dodajemy masło, zapach, cukier.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wałkujemy rulon, kroimy na porcje. Na każdy plaster ciasta nakładamy rodzynki zmieszane z pokruszoną czekoladą i formujemy bułeczki. Można zrobić część bez nadzienia. Układamy na blasze wyłożonej papierem i czekamy kolejne pół godziny. Pieczemy ok. 15 min przy 190stC.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.