Budyń czekoladowo-pomarańczowy
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- sok z 1/4 pomarańczy
Czekoladę zmikosować blenderem, z pomarańczy zetrzeć skórkę (można dodatkowo drobniutko posiekać), z ćwiartki pomarańczy wycisnąć sok. Z całości mleka odlać pół szklanki, dodać żółtka, cukier, kakao, mąkę i dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować. Resztę mleka wlać do garnka, dodać masło i zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając. Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać czekoladę, sok i skórkę z pomarańczy. Gdy budyń zgęstnieje przełożyć do przygotowanych naczynek i podawać na ciepło lub zimno.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze