Trwa ładowanie...
d4h80di
27-02-2012 15:50

Budyń czekoladowo-pomarańczowy

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
d4h80di
Składniki
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • sok z 1/4 pomarańczy
Przepis

Czekoladę zmikosować blenderem, z pomarańczy zetrzeć skórkę (można dodatkowo drobniutko posiekać), z ćwiartki pomarańczy wycisnąć sok. Z całości mleka odlać pół szklanki, dodać żółtka, cukier, kakao, mąkę i dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować. Resztę mleka wlać do garnka, dodać masło i zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając. Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać czekoladę, sok i skórkę z pomarańczy. Gdy budyń zgęstnieje przełożyć do przygotowanych naczynek i podawać na ciepło lub zimno.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h80di
d4h80di
d4h80di
Więcej tematów
d4h80di