Borowiacka polewka z maślanki
- 1 litr wody
- 1 litr maślanki
- 1 śmietana
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2-3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- majeranek
Zimniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę,włożyc do garnkA woda,dodac ziele, listek i sól do smaku.Ugotowac do miękkości.Maślankę,smietanę,mąkę,jajka roztrzepać,mieszając wlac do zupy .Cały czas mieszać ,aby sie nie zwarzylo.Boczek pokroic w kostke i wraz z pokrojona cebulą przesmażyć,dodac do zupy.Przyprawić pieprzem ,solą i majerankiem
Przepis dodał użytkownik teresa-kr
Podziel się opinią
Komentarze