Bitki wieprzowe duszone z ziołami
- ok 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu i estragonu
- 5 łyżek oleju
- 1 szkl. bulionu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- odrobinę posiekanej natki pietruszki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobne paseczki i rozbić tłuczkiem. Pokrojony drobno czosnek wymieszać z ziołami i natrzeć nim mięso. Pozostawić na 1 godz. w chłodnym miejscu ułożone jeden na drugim. Następnie obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Dodać pokrojoną cebulę, podlać rosołem i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę. Sos można zagęścić śmietaną wymieszana z mąką.
Przepis dodał użytkownik k.bialowas82
Podziel się opinią
Komentarze