Biszkopt z nadzieniem
- ciasto:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- masło i tarta bułka do formy
- krem:
- 2 opakowania twarożku homogenizowanego
- 3 banany
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 cytryna
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą prawie białą masę.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Mąkę i pianę stopniowo (na przemian) dodawać do żółtek, delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, temperaturę podwyższyć do 180°C. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, przestudzić.
Przygotować krem: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Jednego banana obrać, miąższ rozgnieść. Twarożki wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, miąższ z bananów, skórkę i część soku z cytryny, zmiksować. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, cienkim strumieniem wlać do kremu, cały czas ubijać.
Dodać masło z cukrem. Ubijać, aż krem zacznie gęstnieć.
Biszkopt przeciąć na 2-3 krążki, przełożyć kremem.
Pozostałe banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, udekorować wierzch tortu. Boki oprószyć wiórkami.
Odstawić na 2 godziny.
Przepis dodał użytkownik alka14_1994
Podziel się opinią
Komentarze