Trwa ładowanie...
d342f0y
01-07-2009 17:25

Biszkopt na tort

Przepis
2.8
(4 głosy)
Oceń:
d342f0y
Składniki
  • -5 jajek
  • -1 szkl. cukru
  • -1 szkl. mąki (proporcje na tortownicę 20 cm)
  • -trochę masła i tartej bułki do tortownicy
Przepis

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka (to możliwe, wystarczy poubijac chwilę dłużej niż zwykle!). Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d342f0y
d342f0y
d342f0y
Więcej tematów
d342f0y