Biszkopt cytrynowy
- BISZKOPT:
- 7 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA:
- 3 całe jaja
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody
- sok z 2 cytryn
- skórka 1 cytryny
- 3 łyżeczki ziemniaczanki
1. Biszkopt:
Białka ubić, dodać żółtka i po łyżeczce cukier, ubijać i wlewać powoli oliwę na końcu mąkę z proszkiem. Upiec i przekroić na połowę po wystygnięciu.
2. Masa:
Utrzeć jajka, masło i cukier. Do tego dać 2 szklanki wody, sok z cytryny, skórkę z cytryny startą na tarle, 3 łyżeczki ziemniaczanki. Wszystko to zmiksować na piecu doprowadzając do wrzenia aż stężeje.Wyłączyć, wylać gorące na ciasto. Na górę można zrobić polewę lub posmarować cieniutko masą i posypać tartą czekoladą.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Podziel się opinią
Komentarze