Bawole oczy
- BISZKOPT
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki krupczatki
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- PODSTAWA
- 3 ŻÓŁTKA
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- powidła
- MASA
- 1/2 litra mleka
- łyżka mąki zwykłej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- kastka masła
Upiec biszkopt
Podstawa - margarynę posiekać, dodać wszystkie składniki prócz kakao. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Białe ciasto rozwałkować na blachę i posmarować powidłami a z ciemnego formować kulki o średnicy 2 cm, i układać tak aby wystarczyło na całą blachę. Upiec
Masa - z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim mąkę. Resztę zagotować z cukrem i wlać mąkę. Wystudzić. Rozmiksować kostkę masła i stopniowo dodawać budyń, całość jeszcze Chwilkę miksować. Masą smarujemy upieczoną podstawę ciasta. Biszkopt ponczujemy i nakładamy na masę. Wierzch biszkoptu smarujemy powidłami i oblewamy polewą. Posypujemy wiórkami kokosowymi
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze