Barszcz z racuchami
- na barszcz:
- pół kg buraków
- 2 kostki rosołowe
- marchewka
- pietruszka
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka octu lub soku z cytryny
- na racuchy:
- 3-4 dkg drożdży
- ok. pół litra mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 25 dkg pieczarek
- 2 cebulki
- 2 łyżki leju
Barszcz:
Buraki obrać, pokroić w cienkie plasterki (można użyć szatkownicy), włożyć do garnka i zalać wodą, aby były zakryte. Wstawić na mały ogień i podgrzewać. Tuż przed zagotowaniem przelać sam wywar do drugiego garnka (by barszcz wyszedł bardziej skoncentrowany można ponownie zalać buraki i jeszcze raz je podgotować). Do wywaru z buraków dodać ziele angielskie, liść laurowy, obraną marchewkę, pietruszkę, czosnek, kostki rosołowe. Krótko zagotować. Doprawić solą pieprzem i octem (lub cytryną).
Racuchy:
Z drożdży, łyżki ciepłego (nie gorącego) mleka i mąki zrobić zaczyn (można dodać trochę cukru). Odstawić w ciepłe miejsce.
Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w półplasterki. Obrać i pokroić cebule (niezbyt drobno). Cebule i pieczarki poddusić na oleju aż odparują. Odstawić do ostygnięcia.
Do podrośniętego rozczynu dodać ciepłe mleko, sól, jajko i mąkę. wymieszać drewnianą łyżką. Dodać uduszone pieczarki i cebulę. Wymieszać i odstawić, by ciasto zaczęło rosnąć. Powinno być dość rzadkie, aby można było je nabierać łyżką.
Na rozgrzanym oleju smażyć nieduże racuchy.
Podawać z czystym, ciepłym barszczem.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze