Trwa ładowanie...
d11qkge
29 sierpnia 2013, 11:56

Barszcz ukraiński zabielany

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d11qkge
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonego barszczu ukraińskiego (ok. 4 zł)
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 litra wody
  • 50 ml koncentratu barszczu
  • 6 łyżek mąki ( ja użyłam mąki orkiszowej)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól, majeranek do smaku
Przepis

Podgrzewamy masło na patelni i wrzucamy zmrożoną mieszankę warzyw. Gdy warzywa zrobią się miękkie i odparuje z nich część wody, przekładamy je do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy koncentratu barszczu i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Jajko wbijamy do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski. Jak zrobić kluski do barszczu? Łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującym się barszczu, aby była gorąca. Nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzamy w barszczu. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki. Barszcz gotujemy jeszcze ok. 2 minut i wlewamy zaprawioną wcześniej kwaśną śmietanę.


Uwielbiam barszcz ze względu na jego piękny amarantowy kolor. Odpowiedzialny za tę barwę jest czerwony barwnik betacyjan, zwany także betaniną lub czerwienią buraczaną. Dodawany jest on do wielu produktów spożywczych, również do słodyczy i lodów. Stanowi naturalną alternatywę dla alergizującej i syntetycznej czerwieni koszenilowej (barwnik E120 ii), która zastępuje teraz masowo naturalną koszenilę. Tej ostatniej nie powinni jeść prawdziwi weganie i wegetarianie, ponieważ jest produkowana z owadów żerujący na kaktusach. Na pomysł wykorzystania owadów jako barwnika wpadli przed wiekami Aztekowie i Majowie. Zabawne, ponieważ w Polsce czerwony barwnik uzyskiwano przed wiekami z pospolitych owadów zwanych czerwcami. Osobiście stawiam jednak na czerwień buraczaną z przepisu na barszcz ukraiński.

Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11qkge
d11qkge
d11qkge
Więcej tematów
d11qkge

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj