Barszcz biały z kwasem ogórkowym
- kiełbasa biała 6 kawałków
- przyprawa Jarzynka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- chrzan w occie 1 łyżka
- śmietana 18% 200 gram
- jajka na twardo
- natka pietruszki
- czosnek
- woda 2,5 litra
- kwas z kiszonych ogórków 1,5 szklanki
- grzybki suszone 3 szt
Kiełbasę białą umyć, zalać 2, 5 litra wody, dodać listek laurowy, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela, czubatą łyżkę przyprawy, czosnek, umyte grzybki suszone, gotować wszystko 15 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać chrzan, kwas z kiszonych ogórków, ewentualnie trochę majeranku (ja nie dawałam, w barszczu winiary jest go wystarczająco)
gotować wszystko jeszcze 10 min. Kiełbasę wyjąć pokroić wrzucić do garnka, dodać pokrojone i ugotowane jajka, śmietanę rozrobić z gorącym barszczem, dokładnie wymieszać i wlać do garnka. Natkę posiekać, wsypać do barszczu. Podawać z ziemniakami na sucho lub chlebem.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze