Barszcz biały expresowy
- Porcja dla 3 osób
- opakowanie barszczu białego w torebce Winiary (jak ktoś chce może sobie wyhodować zakwas, ale naszym skromnym zdaniem ten torebkowy jest bardzo dobry)
- około 15 dag sera białego tłustego (może być więcej lub mniej, wg uznania,
- kawałek wędzonki, tudzież aromatycznej kiełbasy
- 3 jajka
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka owoców jałowca
1. Do garnka wlewamy 3 i 1/2 szklanki wody, wrzucamy liść laurowy, kiełbasę oraz rozmiażdżone ziarenka ziela angielskiego i jałowca (można zemleć w młynku do przypraw). Gotujemy na małym ogniu, aż do czasu kiedy uwolnią się wszystkie aromaty ;-) około 10 minut.
2. W tym czasie gotujemy na twardo jajka w osolonej wodzie, oczywiście w innym garnuszku.
3. Zupę w proszku rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody (około 2/3 szklanki wody) i po czym mieszamy z naszym wywarem ziołowo-kiełbasianym. Gotujemy 5 minut.
4. Ser kroimy w kosteczkę, przekładamy do talerzy, zalewamy barszczem, wrzucamy jajko i gotowe.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze