bakaliowiec z posmkiem ananasa
- Bakaliowiec z posmakiem ananasa
- Składniki
- spód biszkoptowy lub kokosowy
- krem:
- 20 dkg rodzynek,
- 20 dkg orzechów włoskich,
- 10 dkg płatków migdałowych,
- 250 ml wódki,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 25 dkg masła,
- ananas w puszce.
- 500 ml śmietany kremówki,
- galartetka cytrynowa
- czekolada do dekoracji
Bakalie (rodzynki, orzechy - pokrojone, migdały) dzień wcześniej zalać alkoholem (żeby się dobrze napiły;).
5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem i masłem na krem.
Do gotowego kremu wmieszać bakalie i ananas (pokrojony na małe cząstki) i wyłożyć na biszkopt.
Kremówke ubić z galaretką cytrynową przygotowaną w połowie zalecanej objetości wody.
Na koniec udekorować polewą czekoladową lub wiórkami z czekolady.
Przepis dodał użytkownik beatapodhajska
Podziel się opinią
Komentarze