babka żonkil...
- Ciasto białe:
- 6 białek
- 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar (lub 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej),
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub kilka kropel oleju waniliowego
- Ciasto żółte:
- 6 żółtek,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego i tę wersję polecam),
- 1/4 łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki wrzącej wody
ciasto białe:Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól,
ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna.
Szybko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek.
Umieść w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstaw na bok.
ciasto żółte: Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie).
Umieść mieszaninę na wierzchu ciasta białego. Piecz 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć
(przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Podziel się opinią
Komentarze