Babka ziemniaczana z brokułami
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- brokuły Hortex 400g
- 3 jajka
- 300g pieczarek
- 300g cebuli
- 200 g boczku wędzonego (plastry)
- 200 g kwaśnej śmietany
- rukola Fit&Easy
- olej
- pietruszka zielona
- sól, pieprz
- papier Saga do wyłożenia formy
Ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy żółtka, połowę cebuli pokrojoną w kostkę, przyprawy. Masę dobrze mieszamy, następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia Saga, wlewamy połowę masy ziemniaczanej, w środek masy wkładamy rozmrożone brokuły Hortex i przykrywamy pozostała częścią masy. Na wierzch babki układamy plastry boczku. Pieczemy w temp 180 st ok. 40 min.
Pieczarki smażymy z cebulą przyprawiamy i posypujemy zieloną pietruszką.
Plastry babki podajemy z pieczarkami, kwaśną śmietaną i rukolą Fit&Easy.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze