Babka z owocami
- 1 duża puszka brzoskwiń (lub inne owoce)
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 porcja proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Masło stopić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać powoli mąkę z proszkiem i stopione masło, wyrobić na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć powoli z ciastem. Ciasto może wydawać się gęste, ale to normalne!
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Na cieście położyć (wtykając lekko do środka) odsączone z zalewy brzoskwinie lub inne owoce (świetnie nadają się do tego świeże truskawki lub śliwki).
Piec w temp. 190 stopni przez 45 min. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Przepis dodał użytkownik Anula
Podziel się opinią
Komentarze