Babka z biszkoptów z owocami
- -20 dag mieszanki owoców - malin
- -porzeczek
- -truskawek (mogą być mrożone)
- -1 pomarańcza
- -1 opakowanie (2 dag) lub 4 listki żelatyny
- -18-20 podłużnych biszkoptów szampańskich Masa: 425 ml mleka
- -1 laska wanilii
- -6 żółtek
- -10 dag cukru
- -600 ml śmietanki 36 proc.
- -3 łyżki likieru cointreau
1. Owoce rozmrażamy w pokojowej temperaturze i przecieramy przez gęste sito. Powinno być 100 ml soku (jeśli jest mniej, dopełniamy wodą)
2. Ostrym nożem obieramy skórkę z połowy pomarańczy i drobno siekamy. Owoc przekrawamy na pół i z obu połówek wyciskamy sok. 3. Do miseczki wlewamy 1 łyżkę soku z pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny, wstawiamy miseczkę do rondla z gorącą wodą i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
4. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do soku z owoców, dokładnie mieszamy i wlewamy galaretkę do formy do sufletów. Odstawiamy do lodówki na 1 godz.
5. Żółtka ubijamy z cukrem. Do mleka dodajemy wanilię, skórkę pomarańczową i gotujemy 2 min. Gorące mleko dodajemy stopniowo do żółtek, ubijając gotujemy na małym ogniu, mieszając, do zgęstnienia.
6. Resztę soku z pomarańczy wlewamy do miski, dodajemy pozostałą żelatynę i rozpuszczamy jak na zdj. 3. Studzimy, dodajemy likier i ubijamy z masą jajeczną. Odstawiamy na 1 godz., aż zacznie tężeć.
7. Brzegi formy z zastygniętą galaretką wykładamy ściśle biszkoptami.
8. Śmietankę ubijamy na sztywno, połowę mieszamy z tężejącą masą, przekładamy do formy. Wygładzamy powierzchnię i układamy na wierzchu biszkopty. Przykrywamy folią i odstawiamy na 4 godziny 9. Wyjmujemy babę z formy, tak aby galaretka owocowa była na wierzchu i dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze