babka śniadaniowa (tania)
- mąka 60 dag
- cukier 12 dag
- masło 1 łyżka
- jajka 4 całe
- mleko 1/4 litr
- drożdże 3 dag
- olejek cytrynowy 1 sztuk
- sól
Rozczynić drożdże z połową mleka i 1/4 częścią mąki: postawić w ciepłym miejscu. Utrzeć 2 żółtka z cukrem, dodać 2 jajka, wsypać resztę mąki oraz wlać rozczyn i wyrobić ciasto. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, dodać stopione masło lub oliwę i dalej wyrabiać. Wyrobione postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, włożyć do formy i znów postawić w cieple do podrośnięcia. Piec ok.45 minut w temp 180 C.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze