05-04-2013 00:03
Babka pomarańczowa
Przepis
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- 200 g mąka pszenna (typ 450)
- 120 g mąka ziemniaczana
- 80 g cukier kryształ
- 100 g cukier puder
- 1 łyzka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
- szczypta soli Kamis
- 280 g jaj (u mnie 4 sztuki jaja duże wiejskie)
- 10 ml esencja pomarańczowa
- 70 g skórka pomarańczowa
- 6 g (mała łyżeczka) proszek do pieczenia
- 250 g masło/margaryna
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka- cały czas ucierając. Białka z solą ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier kryształ i waniliowy. Do masy maślanej dodajemy mąkę z proszkiem a następnie pianę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę i aromat.
Gotowe ciasto wykładamy do foremki na babkę (ja włożyłam do 2 jednej większej 2 małej -ale polecam upiec w jednej dużej). Pieczemy ok. 45 minut- (u mnie bez termoobiegu-pod koniec piekąc na opcji góra i dół). Studzimy. Przed podaniem pudrujemy, lukrujemy albo oblewamy czekoladą.
Przepis dodał użytkownik smerfetka79
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.