Babka orzechowo-rumowa
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 25 dag margaryny
- 5 jajek
- pół szklanki mleka
- pół szklanki śmietany 18%
- 20 dag kremu orzechowego
- 10 dag mielonych orzechów włoskich
- 5 łyżek rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć na puszysty krem i połączyć z masą jajeczną. Dodać mleko i śmietanę. Po łyżce dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części-jedną połączyć z rumem, a drugą z kremem orzechowym wymieszanym z mielonymi orzechami. Formę babkową dokładnie posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Do formy przełożyć najpierw ciasto z rumem a następnie z kremem orzechowym. Widelcem delikatnie przemieszać obydwa ciasta. Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze