Babka migdałowa
- mąka - 50 dag
- cukier - 15 dag
- drożdże - 5 dag
- jajka - 5 szt.
- masło - 1/2 kostki
- mleko - 1/2 szkl.
- śmietana - 1/2 szkl.
- migdały - 10 dag
- aromat migdałowy - 3 krople
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Masło stopić. Dodać rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, śmietanę, aromat migdałowy i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać stopione i ostudzone masło oraz sparzone i obrane migdały. Ponownie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełorzyć do natłuszczonej formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia, piec ok 45 min w temp 180 C
Przepis dodał użytkownik dariafab
Podziel się opinią
Komentarze