Trwa ładowanie...
d5j66m1
8 maja 2008, 23:48

Babka migdałowa

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d5j66m1
Składniki
  • mąka - 50 dag
  • cukier - 15 dag
  • drożdże - 5 dag
  • jajka - 5 szt.
  • masło - 1/2 kostki
  • mleko - 1/2 szkl.
  • śmietana - 1/2 szkl.
  • migdały - 10 dag
  • aromat migdałowy - 3 krople
Przepis

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Masło stopić. Dodać rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, śmietanę, aromat migdałowy i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać stopione i ostudzone masło oraz sparzone i obrane migdały. Ponownie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełorzyć do natłuszczonej formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia, piec ok 45 min w temp 180 C

Przepis dodał użytkownik dariafab

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5j66m1
d5j66m1
d5j66m1
Więcej tematów
d5j66m1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj