Babka Marcysi jogurtowo-cytrynowa
- Ciasto
- - 200 g miękkiego masła
- - skórka otarta z 1 cytryn
- - 2 op. cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
- - 3 jajka
- - 20 g wiórków kokosowych
- - 20 g zmielonych migdałów
- - 2 łyżki soku z cytryny
- - 300 g mąki pszennej
- - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- - pół łyżeczki sody oczyszczonej
- - 150 g jogurtu naturalnego
Masło ubić mikserem na delikatny puch. Dodać cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS i zmiksować na gładką masę. Po kolei wbijać jajka, dokładnie miksując masę po każdym wbiciu. Po zmiksowaniu wszystkich jajek dodać wiórki kokosowe, migdały, sok z cytryny, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera-to działka mojej córki (oczywiście pod moim okiem:) )
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.
Formę włożyć do nagrzanego wcześniej na 180°C piekarnika. Piec około 40 minut. Przez pierwsze 15 minut pieczenia można nastawić piekarnik na 160°C. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Formę wyjąć z piekarnika, ciasto przestudzić, wyjąć z formy.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik demo
Podziel się opinią
Komentarze