Trwa ładowanie...
d3zxolg
14 czerwca 2008, 18:49

babka grecka

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3zxolg
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 150g masła lub margaryny
  • 100b czekolady mlecznej lub deserowej
  • 100g płatków migdałowych
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
Przepis

Żółtka ubić ze szklanką cukru. Białka ubić na pianę z resztą cukru. Tłuszcz roztopić i połączyć z masą żółtkową. Następnie dodawać na przemian partiami mąkę z proszkiem oraz pianę . Dodać aromat. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 25-27 cm z kominkiem. Na wierzchu ułożyć kawałki czekolady i posypać migdałami.Piec 60 minut w temp. 180 stopni.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zxolg
d3zxolg
d3zxolg
Więcej tematów
d3zxolg

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj