babka gotowana
- ciasto:
- kostka margaryny (może być masło)
- 6 jaj (jeśli małe to może być 7)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki zwykłej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 mililitrów wódki czystej
- aromat wg. upodobania
- Polewa:
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- pół kostki margaryny
- pół łyżki octu
- 3 łyżki kakao
- olejek zapachowy
ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając mikserem , wsypać mąkę (z proszkiem do pieczenia) zwykłą a potem ziemniaczaną nadal ucierając, dodać aromat, alkohol, dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy (specialna duża szczelnie zamykana forma do gotowania ciasta). Gotować w garnku z przykryciem na ostrym ogniu dolewając w czasie gotowania gorącej wody. Gotować 1godzinę i 20 minut. Z formy wyjąć jeszcze gorącą babkę.
polewa: wszystkie składniki doprowadzić do zagotowania, polać ciasto.
Przepis dodał użytkownik zonia1735
Podziel się opinią
Komentarze