babka czekoladowa łaciata
- 0,5 kg mąki,
- 35 dag cukru,
- 25 dag masło,
- 4 jaja,
- 1 mała szklanka mleka lub śmietany,
- 3 łyżki kakao,
- 1 paczka proszku do pieczenia,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- cukier puder do posypania lub czekolada do polania
Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze