Trwa ładowanie...
d130ivn
18 marca 2013, 13:30

Babka cytrynowa

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d130ivn
Składniki
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g)
  • 1 kubek (po jogurcie) roztopionego masła
  • 270 g cukru
  • 380 g mąki
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania
Przepis

Masło ucieramy z cukrem. W trakcie ucierania wbijamy po jednym jajku. Jogurt mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajeczno-maślanej. Następnie dodajemy do masy sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, sól i mieszamy masę drewnianą łyżką.

Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Pieczemy 50 minut w 175 st. C.

Babkę posypujemy cukrem pudrem.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d130ivn
d130ivn
d130ivn
Więcej tematów
d130ivn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj