Babka cytrynowa
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g)
- 1 kubek (po jogurcie) roztopionego masła
- 270 g cukru
- 380 g mąki
- Szczypta soli
- 4 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem. W trakcie ucierania wbijamy po jednym jajku. Jogurt mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajeczno-maślanej. Następnie dodajemy do masy sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, sól i mieszamy masę drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Pieczemy 50 minut w 175 st. C.
Babkę posypujemy cukrem pudrem.
Podziel się opinią
Komentarze