BABECZKI KRUCHE ZE ŚMIETANĄ I POZIOMKAMI
- Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 15 dag margaryny,
- 4 dag cukru,
- 1 jajko,
- kilka łyżek śmietany,
- sól
- Nadzienie:
- 2 szklanki śmietanki kremówki,
- 15 dag cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 20 dag poziomek
Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usuwając szypułki. Mąkę przesiać na stolnicę, wyłożyć margarynę i szerokim nożem dokładnie posiekać. Dodać cukier, jajko i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i szybko połączyć. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na 20 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć krążki i włożyć do małych foremek wyrównując brzegi. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180 C). Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Upieczone babeczki wyjąć z foremek, nałożyć na nie do środka bitą śmietanę, na wierzch poziomki.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze