WP
WP

Awokado z pieczonymi burakami - Przepis

Trwa ładowanie...
Awokado z pieczonymi burakami
Podziel się
Składniki
  • Dla 2 osób
  • awokado 2 (dojrzałe i miękkie)
  • burak 2
  • kiełki słonecznika 2 garści
  • sałata karbowana 4 liście
  • ocet balsamiczny, sól, cukier, pieprz do smaku
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki
Przepis

Buraki umyć, nakłuć widelcem, zrobić "woreczki" z folii aluminiowej. Do każdego włożyć po jednym buraku, oprószyć solą, pieprzem odrobina cukru, skropić octem balsamicznym i szczelnie zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na 1-1,5 godziny. Piec do miękkości. W ten sposób można upiec więcej buraków i użyć ich do przygotowania buraczków zasmażanych lub barszczu ukraińskiego. Buraki pieczone mają intensywniejszy smak od gotowanych. Kiedy buraki będą przestudzone, obrać je i pokroić w plastry. Awokado obrać, przekroić na pół, wbić nóż w pestkę i przekręcić go - pestka sama odejdzie od miąższu. Miąższ pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, zamieszać, żeby sok równomiernie pokrył awokado. Sałatę i kiełki umyć i osuszyć. Na sałacie ułożyć plastry buraka i awokado, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, posypać kiełkami. Podawać na drugie śniadanie lub lekką kolację.

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP