Trwa ładowanie...
d3fl4hw
29-11-2009 20:43

Arbuz, ser feta i czarne oliwki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3fl4hw
Składniki
  • arbuz 1,5 kg
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • oliwki czarne drylowane 100 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • mięta świeża 1 pęczek
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • ser feta 250 g
  • limonka 3 szt
  • cebula czerwona 1 szt
Przepis

Obieramy i przekrajamy na pół czerwoną cebulę, następnie zaś kroimy ją na bardzo cieniutkie półksiężyce i wkładamy do niewielkiej salaterki, namaczając sokiem z limonki, tak aby zrobiły się bardziej przezroczyste i by wyciągnąć z nich troszkę ostrości. Dwie cytryny powinny wystarczyć chyba, że będą one wyjątkowo mało soczyste. Usuwamy skórę i pestki z arbuza i kroimy w niewielkie trójkąty. Kroimy fetę na kawałki o podobnych rozmiarach i wszystko wkładamy do dużej, szerokiej i płytkiej miski. Odrywamy łodyżki z pietruszki, tak by pełniła rolę bardziej liści w sałatce niż przybrania i dodajemy ją do miski wraz z siekaną miętą. Wylewamy teraz cebule, w pięknym brązowo-fioletowym kolorze, wraz z różowym sokiem na sałatkę, dodajemy oliwę i oliwki, a następnie dłońmi delikatnie mieszamy sałatkę, tak aby feta i arbuz nie straciły swych kształtów. Dodajemy porządną szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec, do dressingu możemy dodać jeszcze odrobinę limonki.

Przepis dodał użytkownik iza.kubica

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw