Apetyczny seromakowiec
- 1 kostka margaryny
- 300 g cukru
- 250 g mąki
- 5 jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 125 g maku
- 4 łyżki mleka
- 750 g sera
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, jajko, 125 g KASI i 70 g cukru posiekać nożem, następnie zagnieść szybkimi ruchami ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. 4 żółtka oddzielić od białek. 125 g KASI utrzeć z 170 g cukru następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać mleko, ser, mascarpone,sok z cytryny i kaszę mannę. Całość dodać do masy jajecznej. Białka ubić z 60 g cukru i dodać do całości. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać. Cisto kruche rozwałkować, wyłożyć tortownice(26 cm) dociskając brzegi. Na cisto wykładać na przemian warstwę masy serowej i makowej, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 60 min. w temperaturze 175 stopni(termoobieg 150 stopni). Ciasto wyjąć, odstawić na 15 min. następnie wyjąć z formy. Ciasto posypać cukrem puderem.
Przepis dodał użytkownik rosik93
Podziel się opinią
Komentarze