Ananasowo śmietanowy torcik
- 50 g margaryny Kasia
- 6 jajek
- 1 szk cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 400 ml śmietanki 30 % słodkiej
- 250 g serka mascarpone
- 2 śmietan fixy
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- Konfitura:
- 1 dojrzały ananas
- 1 galaretka cytrynowa
- czekolada w młynku
- perełki cukrowe
Biszkopt:
Margarynę stopić i wystudzić.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana jest mocno ubita dodawać po jednym żółtku i dalej miksować ale na małych obrotach.
Maleńkim strumieniem w trakcie ubijania wlewać margarynę.
Na koniec mikser przełączyć na najmniejsze obroty i dodawać po łyżce mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Konfitura:
Ananasa obrać, usunąć zdrewniały rdzeń i pokroić według uznania w kostkę lub paseczki.
Wrzucić go na patelnie i smażyć około 5 minut.
Wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać.
Konfiturę przestudzić.
Masa:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 3/4 gorącej przegotowanej wody.
Śmietanę ubić ze śmietan fixami zmieszanymi z cukrem.
Pod koniec ubijania wmiksować serek mascarpone.
Gdy serek połączy się ze śmietaną wlewać małym strumieniem zimną ale płynną galaretkę.
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Można je nasączyć ale nie koniecznie.
Na pierwszy placek wyłożyć konfiturę.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Następnie wyłożyć prawie 3/4 masy, przykryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę ciasta posmarować masą, resztą masy udekorować według uznania i posypać czekoladą w młynku oraz perełkami.
Ciasto schłodzić w lodówce około 3 godzin.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze